PRESSRELEASE 2001-02-13

TILLBRINGARE
av Sebastian Schildt

Tillbringare med tyngd i klassiska former ställer silver- och guldsmeden Sebastian Schildt ut på 20-årsjubilerande Galleri Metallum 3-21 mars.

Med bara hammaren som hjälp formar Sebastian Schildt samtliga föremål på utställningen ur ett stycke silverplåt. Han betraktar tillbringare som något av det mest extrema man kan göra i silver. Påfrfestningen på materialet är enorm.
"Man börjar hammra en skål som hela tiden ska krympas ihop uppåt. Det är svårt att ha en färdig ritning utan silverplåtens förutsättningar och begränsningar får bestämma. Man kan ha jobbat 50 timmar med en plåt för att forma en kanna. Plötsligt ger materialet upp och då går det inte att rädda. Man får börja om med nytt silver", säger Sebastian Schildt.
Han ser tillbringarna som generösa bruksföremål för så väl vin som vatten och mjölk.

I utställningen finns också en kanna i 22 karats guld!

Utställningen är en fortsättning på temat från Sebastian Schildts uppmärksammade "Corpus i silver" 1997 där han visade skålar, vaser och fat i tungt silver.
Så här skrev kritikern Åke Livstedt om den utställningen (SvD 20 april 1997):
"Resultatet är inte bara ett kraftprov. Det är också en estetisk njutning av stora, rena, enkla halvsfäriska skålar i perfekt balans."

Om senaste utställningen "Juveler" skrev Åke Livstedt i SvD 14 november 1999:
"Det är utomordentligt vackert, tidlöst och samtidigt framåtpekande. Sebastian Schildt framstår mer och mer som en av våra främsta juvelerare."

Sebastian Schildt är medlem i Galleri Metallum, en sammanslutning av nyskapande svenska silver- och guldsmeder. I galleriet på Hornsgatspuckeln i Stockholm har han även föremål permanent exponerade.
För nationalmuseum har han formgivit en smyckekollektion i bergkristall, diamant och gult guld. Smyckena säljs i muséets butik.


Sebastian Schildt har sedan länge ett nära samarbete med Ateljé Borgila och WA Bolin.

Vernissage för utställningen Tillbringare 3 mars kl 11-16 på Galleri Metallum, Hornsgatan 30, Stockholm samt på www.schildt.se/sebastian där utställningen också kan beskådas från och med vernissagedagen.

Välkommen att titta förbi på pressvisning fredagen 2 mars klockan 15-18 på Galleri Metallum. Metallum tel: 08-640 13 23

Sebastian Schildt ateljé tel: 08-665 40 21,
070-626 38 36, fax: 08-665 40 87,
e-post:
PRESSKLIPP SVD 1999-11-14

EN GNISTRANDE KUNG BORE

Juveler - sköna, mystiska, dyrbara - är ovanliga i vårt land. Än mer sällsynt är, att en konsthantverkare hämningslöst ställer ut diamanter och inget annat. Sebastian Schildt vågar och gör det suveränt på Galleri Metallum.

En stram och dyrbar kollektion av ringar, örhängen och halssmycken presenteras. Formerna är strängt geometriska och bryts endast av någon enstaka droppslipad diamant. Smyckena byggs upp av tunna skivor i frostad bergskristall, där stavar, fyrkanter eller rundlar bryter in, fullpackade av briljanter, fattade i vitguld.

Det är utomordentligt vackert, tidlöst och samtidigt framåtpekande. Sebastian Schildt framstår mer och mer som en av våra främsta juvelerare.

Åke Livstedt Till utställningen "Juveler" »
PRESSRELEASE 1999-11-04

NY UTSTÄLLNING 6 NOVEMBER - JUVELER

Juveler med frostig känsla i vitguld, bergkristall och diamant ställer silver- och guldsmeden Sebastian Schildt ut på Galleri Metallum 6-21 november. Utställningen kommer även att visas virtuellt på hemsidan. Ringar, örhängen och halssmycken i strama geometriska former exponeras "infrusna" i isiga glasetuier.

 "Jag ser det som en hyllning till 1900-talet. Smyckena i sina etuier är en bit fruset 1900-tal att bära med sig in i framtiden", säger Sebastian Schildt.

Sebastian Schildt är medlem i Galleri Metallum, en sammanslutning av nyskapande svenska silver- och guldsmeder. I galleriet på Hornsgatspuckeln i Stockholm har han även föremål permanent exponerade. I samband med sin senaste utställning på Metallum, "Corpus i silver" blev Sebastian Schildt mycket uppmärksammad för sina tunga skålar, vaser och fat i tjockt silver. Sebastian Schildt har ett nära samarbete med Ateljé Borgila och WA Bolin. Han har nyligen formgivit en smyckekollektion för Nationalmuseum, som säljer smyckena i bergkristall, diamant och gult guld i sin butik.